Khamis, 25 Ogos 2011

Ramadan dicemari maksiat

TANAH MERAH: Gara-gara ingin memadu asmara, dua pasangan ditahan oleh empat anggota penguat kuasa Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kelantan (JHEAIK) Jajahan Tanah Merah disalah sebuah hotel di Jalan Jedok jam 9 pagi semalam.

Menurut sumber, serbuan tersebut adalah untuk operasi rutin bulan Ramadan jika ada individu yang tidak puasa, namun yang ditahan adalah dua pasangan di bilik berasingan di hotel tersebut.

Serbuan ke atas pasangan pertama, yang mana gadis berusia 20 tahun bersama pasangan berusia lingkungan lewat 40-an mengambil masa 30 minit kerana mereka enggan membuka pintu bilik.

Menurut sumber, apabila pintu bilik dibuka kedua-dua mereka berpakaian lengkap di mana gadis dijumpai berada dalam tandas.

Manakala pasangan kedua yang ditahan berusia awal 20-an dan dipercayai mempunyai hubungan persaudaraan.

Pegawai JHEAIK Tanah Merah , Nik Ahmad Zuhdi Nik Yaacob ketika ditemui Sinar Harian mengesahkan kejadian tersebut.

“Kedua-dua kes tersebut akan dibicarakan mengikut seksyen 9(1) 9 (2) Kanun Jenayah Syariah Kelantan dan akan dibicarakan pada 1 Novembe depan di Mahkamah Rendah Syariah Tanah Merah.

“Kes tersebut adalah yang kedua sepanjang bulan Ramadan selepas di Becha Laut baru-baru ini,” katanya.

Nik Zuhdi juga menasihatkan, agar orang yang beragama Islam berkelakuan baik dan menghormati kesucian bulan Ramadan.

“Saya harap, semua individu yang beragama Islam, patuh kepada tuntutan agama dan sentiasa mengikut batas-batas yang digariskannya jangan hanya mengikut nafsu,” katanya./sinarharian


Tiada ulasan:

Catat Ulasan