Jumaat, 13 Julai 2012

Tergamak seorang wanita buang bayi di rumah usang

GEORGETOWN: Seorang wanita tergamak membuang bayi lelakinya di rumah usang berhampiran Jalan Lorong Kulit, petang semalam.

Bayi malang itu dipercayai baru seminggu dilahirkan kerana masih bertali pusat di badannya.

Bayi itu ditemui seorang pekerja kontrak, Jeffri Sabaruddin, 27, yang kebetulan melalui di hadapan rumah lamanya yang ditinggalkan sejak beberapa tahun lalu kira-kira jam 1.20 petang.

Jefri berkata, dia melihat kehadiran seorang wanita berbaju biru di rumah itu dalam keadaan mencurigakan.

Menurutnya, setelah melihat kehadirannya, perempuan itu kelihatan tergesa-gesa meninggalkan rumah itu dan terus menaiki sebuah bas.

Dia cuba mengekori wanita yang berusia dalam lingkungan 30-an itu hingga ke susur keluar kawasan perumahan terbabit tetapi gagal menjejakinya.

“Wanita yang disyaki seorang warga Indonesia itu terlalu pantas berlari menaiki bas ke arah Komtar (Kompleks Tun Abdul Razak) sehingga saya tidak sempat mengejarnya.

“Sebaik pulang semula ke rumah ini, saya terpandang kelibat seorang bayi lengkap berpakaian yang diletakkan di atas simen berlapikkan guni dan apabila diperiksa bayi malang itu masih mempunyai tali pusat,” katanya.

Selain itu, satu botol susu dan payung ditemui berhampiran bayi itu.

Jeffri kemudian memaklumkan perkara itu kepada jiran terdekat dan polis mengenai kejadian itu.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Timur Laut, Asisten Komisioner Gan Kong Meng berkata, hasil siasatan mendapati bayi itu berusia kurang dari seminggu dan berada dalam keadaan normal.

“Bayi itu dibawa ke Hospital Pulau Pinang (HPP) untuk siasatan lanjut.

“Lakaran fotofit akan dijalankan berdasarkan maklumat yang diterima daripada saksi kejadian,” katanya.

Kes akan disiasat mengikut Seksyen 317 Kanun Keseksaan kerana membuang bayi./sinarharian

Tiada ulasan:

Catat Ulasan